Muziektherapie

Moet je een instrument kunnen spelen voor muziektherapie?

Muziek klinkt in je hoofd als melodie en het is voelbaar in je lichaam als ritme en als emotie. Daardoor spreekt muziek heel direct zowel ons gevoel als verstand aan. Muziek prikkelt ons brein op verschillende niveaus zoals emotionele centra, het spraakcentrum en de motoriek. De manier waarop je naar muziek luistert of hoe je muziek speelt maakt zichtbaar welke drijfveren en waarden je hebt. Dit maakt muziek tot een fijn en krachtig middel voor ontspanning, zelfonderzoek en het aanleren van nieuwe vaardigheden of ander gedrag.

Moet je een instrument kunnen spelen voor muziektherapie? Helemaal niet! Het doel van muziektherapie is om door het muzikale proces meer over jezelf te leren. Het doel is dus niet om een mooi muziekstuk te maken. Het is natuurlijk wel van belang dat je belangstelling hebt voor muziek.

Hoe gaat muziektherapie dan in zijn werk?

– Actieve muziektherapie. Hierbij gebruiken we instrumenten. Dat kan heel experimenteel zijn, we kunnen bijvoorbeeld onderzoeken welke geluiden je uit een instrument haalt en hoe je dat doet. Dit wordt improvisatie genoemd en het kan met de therapeut samen of alleen worden gedaan.

Maar ook voor mensen die een instrument bespelen is muziektherapie geschikt. Dan wordt het muzikale  niveau van de klant ingezet als uitgangspunt. Ook zingen kan een vorm van therapie zijn.

– Muziek luisteren roept altijd emotie, herinneringen of gedachten op. Het is al heel wat wanneer je deze gedachten, emoties of herinneringen kan benoemen, maar aan de hand van wat opgeroepen wordt, kunnen we verder zelfonderzoek doen.

Voor wie?

Op dit moment geef ik muziektherapie aan mensen met autisme, angst, stemmingsstoornis, spraakproblemen en beperkingen als gevolg van CVA. Ook geef ik workshops Muziek en Beweging met Ouderen. Ook heb ik ervaring in de behandeling van cliënten in de psychiatrie en verslavingszorg en met psychotrauma, ADHD en gedragsproblematiek.

Voor al deze groepen ontdekte ik hoe ik muziek kan inzetten om:

  • Mensen dichter bij zichzelf te brengen en contacten met anderen te verdiepen,
  • Mensen te helpen een positief en realistisch beeld van zichzelf te hebben,
  • Mensen te helpen om positieve, constructieve keuzes in hun leven te maken.
  • NAH en spraakstoornissen te behandelen.
Muziektherapie

Wilt u meer informatie ?

Mocht u meer informatie willen ontvangen, dan verzoeken wij u om het onderstaand contactformulier in te vullen.