Enneagram

Wat is het Enneagram ?

Wie ben ik? Wat zijn mijn drijfveren, mijn verdedigingsmechanisme en waar fixeer ik mijzelf op en welke mogelijkheden en talenten heb ik?

Het Enneagram is een cirkel met 9 punten daarop die elk staan voor een bepaalde energie: de 9 persoonlijkheidstypes. Ieder persoonlijkheidstype heeft een bepaalde overtuiging, bijvoorbeeld ik ben niet goed genoeg, of ik ben niet perfect enz.

Voor één van de persoonlijkheidstypes heb je in het begin van je leven gekozen, dit wordt je essentietype genoemd. In je essentietype zit jouw eigen, persoonlijk kracht. Hiermee kun je alle moeilijkheden in het leven aan en is het de basis voor groei en ontwikkeling.

Omstandigheden van buitenaf, zoals de invloed van ouders, school, broertjes en zusjes en vrienden en vriendinnen, beïnvloeden jouw groei en ontwikkeling. Door deze beïnvloeding kan je essentietype onder druk komen te staan waardoor een overlevingsstrategie nodig is. Hierdoor kun je een ander persoonlijkheidstype aannemen dan je essentietype. Met dit vervangende persoonlijkheidstype wordt niet alleen de energie ervan aangenomen, maar ook de fixaties en de negatieve overtuigingen die daarbij horen. Hierdoor raak je geblokkeerd.

Met werken op de Enneagram-mat wordt je bewust van je mogelijheden en remmingen. Je wordt weer in je eigen kracht teruggezet.

Het Enneagram heeft nog veel meer mogelijkheden in zich:

Het procesmodel: Wil je iets bereiken maar loop je steeds vast in het proces. Met deze techniek onderzoeken we waarin je vast loopt en zoeken we oplossingen hiervoor.

Het EIK-protocol (Enneagram integratiekunde): een methode om weer bij je essentietype terug te komen. Doordat je bewust wordt van de blokkades, die vervolgens worden opgeheven, word je weer in je eigen kracht teruggezet.

De weg naar Vrijheid: de eerste 21 jaar van je leven ontwikkel je volgens bepaalde fases. Bij iedere fase horen een basisbehoefte en kernverlangens. Als hieraan niet voldoende tegemoet gekomen is, ga je dit in de volgende cyclus van 21 jaar alsnog proberen te compenseren. Bij ernstige tekortkoming van deze basisbehoefte en kenverlangens kun je uit evenwicht raken en ontstaan problemen in contact met anderen. Door middel van deze techniek maak ik inzichtelijk waar de knelpunten in verband met basisbehoeften en kernverlangens zitten.

Het innerlijke kind: deze techniek maakt inzichtelijk hoe het spelende kind was. Hoe deze gereageerd heeft op een heftige gebeurtenis, waardoor het zich heeft aangepast en een masker opgezet.

Klik hier voor informatie over de Workshop Wie Ben Ik.

Klik hier voor informatie over de Workshop Wat Beweegt Mij?

Wilt u meer informatie ?

Mocht u meer informatie willen ontvangen, dan verzoeken wij u om het onderstaand contactformulier in te vullen.