Muziektherapie

Muziek is voelbaar is in je lichaam en het klinkt in je hoofd. Daardoor spreekt muziek heel direct zowel ons gevoel als ons verstand aan. Door muziek kan je emoties al of niet toelaten en uiten. En de manier waarop je naar muziek luistert of hoe je muziek speelt kan zichtbaar maken welke drijfveren en waarden je hebt. Dit maakt muziek tot een fijn en krachtig middel voor zelfonderzoek en heling.

Moet je een instrument kunnen spelen voor muziektherapie? Helemaal niet! Het doel van muziektherapie is om door het muzikale proces meer over jezelf te leren. Het doel is dus niet om een mooi muziekstuk te maken.

Er bestaan twee hoofdvormen in de muziektherapie:
- Actieve muziektherapie. Hierbij bespelen we instrumenten op het niveau waarop de klant deze beheerst. Dat kan heel experimenteel zijn, we kunnen bijvoorbeeld onderzoeken welke geluiden je uit een instrument haalt en hoe je dat doet. Dit wordt improvisatie genoemd en het kan met de therapeut samen of alleen worden gedaan. Maar ook voor mensen die een instrument bespelen is muziektherapie geschikt en zelfs muziekles kan een vorm van therapie zijn. Ik heb veel klanten meegemaakt die zo werden gegrepen door de muziek dat zij er na de therapiefase mee verder gingen.
- Muziek luisteren roept altijd emotie, herinneringen of gedachten op. Het is al heel wat wanneer je deze gedachten, emoties of herinneringen kan benoemen, maar aan de hand van wat opgeroepen wordt, kunnen we verder zelfonderzoek doen.

Doelgroep

Ik werk graag met mensen die steviger in het leven en in de maatschappij willen leren staan. Dat kunnen jongeren zijn met bijvoorbeeld autisme of gedragsproblematiek. Of volwassenen die niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld door angstgevoelens, jeugdtrauma of omdat ze in een terugkerend patroon vast zitten.

Werkwijze

Ook al hoef je voor muziektherapie geen instrument te kunnen bespelen, het is belangrijk dat je enige belangstelling hebt voor muziek. Na een intakegesprek waarin we een doel om aan te werken vaststellen, gaan we aan de slag. In muziektherapie staat jouw muzikale beleving in relatie tot het behandeldoel centraal. Wanneer iemand het nodig heeft om meer uitgebreid te reflecteren op wat zich voordoet, werk ik samen met Ans Roes met wie ik samen VOF-Sumeno heb opgericht.

Tarief & Vergoeding

Het tarief voor een individuele sessie muziektherapie is 65 euro per sessie. Een sessie duurt een uur. Het intakegesprek is gratis. Muziektherapie wordt door de veel zorgverzekeringen vergoed in het aanvullend pakket. Je kan dit navragen bij je zorgverzekering en je kan hierover ook met mij contact opnemen. In het geval van PGB hanteer ik het tarief dat door de gemeente is vastgesteld.